Donderdag 11 oktober 2018 • FokkerTerminal Den Haag

Duurzame inzetbaarheid: hou het simpel!

13 september 2017

Uw werknemer is duurzaam inzetbaar als hij tot aan de pensioengerechtigde leeftijd op productieve wijze actief is binnen uw bedrijf. Hoewel een werknemer voor een belangrijk deel zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen inzetbaarheid, ligt het voor de hand dat u hier als werkgever aan bijdraagt. Duurzaam werken kan uw bedrijf namelijk nog succesvoller maken (minder ziekteverzuim, hogere arbeidsproductiviteit). Hoe zorg je er voor dat medewerkers goed, gezond en gemotiveerd werken en dus duurzaam inzetbaar blijven? Hierbij zeven tips voor een succesvol duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

 1. Plan van aanpak
  Duurzame inzetbaarheid vraagt om beleid. Het is wellicht een open deur, maar bepaal eerst wat nodig is binnen uw bedrijf en stel vervolgens een uitvoerbaar plan van aanpak op. Maak het niet te ingewikkeld, een portie gezond verstand brengt u een heel eind. Bedenk wel dat duurzame inzetbaarheid altijd al onderdeel uitmaakte van uw personeelsbeleid. Zie het dus niet als een extra investering.

 

 1. Behoeftepeiling
  Te vaak beginnen bedrijven met medische onderzoeken, gezond eten-acties, anti-rookcursus en/of een fitnessprogramma’s, terwijl niemand daar echt op zit te wachten. Hapsnapbeleid is zonde van het geld. Ga dus eerst in gesprek met uw medewerkers (bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek) en vraag waar hij/zij behoefte aan heeft (‘Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat jij je werk zo lang mogelijk gezond en met plezier kunt uitvoeren’?). Leg vervolgens de afspraken met je werknemer schriftelijk vast. Daarmee laat je duidelijk blijken dat het geen vrijblijvende afspraken zijn.

 

 1. De Nulmeting
  Meten is weten. Om te bepalen of uw investeringen op het gebied van duurzame inzetbaarheid iets opleveren, moet u beginnen met een 0-meting. De Company Radar is een eenvoudig, betrouwbaar en betaalbaar instrument om te bepalen hoe de medewerkers van uw bedrijf er voor staan. U krijgt per medewerker de scores op het gebied van gezondheid, functionele capaciteit, competenties, motivatie, tevredenheid, balans werk/privé en werkvermogen. Met de resultaten kunt u zelf heel gericht een plan opstellen voor duurzame inzetbaarheid, preventie en/of arbobeleid.

 

 1. Verzuimprotocol
  Zorg voor een goed arbobeleid. Dat voorkomt dat uw medewerkers vroegtijdig uitvallen. Kies bijvoorbeeld uw eigen bedrijfsarts en stel uw eigen verzuimprotocol op. Laat dat niet helemaal bepalen door uw arbodienst.

 

 1. Vergrijzing en ontgroening
  De komende decennia neemt de uitstroom van oudere medewerkers toe. De instroom van jongeren en andere groepen (bijvoorbeeld arbeidsgehandicapten) blijft achter. Dit wordt ook wel vergrijzing en ontgroening genoemd. Vanwege de ontgroening wordt het moeilijker om vacatures te vervullen door jonge mensen. Veel kennis en expertise verdwijnen uit de organisatie met het vertrek van ouderen. Het is dus essentieel om zoveel mogelijk goede medewerkers voor het bedrijf te behouden. Dat kunt u uiteraard bewerkstelligen met een gunstig salaris, maar met aandacht kunt u wellicht meer bereiken. Met zorgvuldig beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid, geeft u als werkgever blijk van gepaste aandacht. ‘Organisaties die de achterdeur goed dichthouden én aantrekkelijk zijn voor elke generatie, zijn in staat talentvolle medewerkers te vinden en aan zich te binden. Zorg daarom naast een effectief wervingsbeleid voor aantrekkelijk werkgeverschap. Dan profiteer je van ‘the best of both worlds.’ (Raet)

 

 1. Subsidie
  De overheid wil beleid op het gebied van duurzame inzetbaarheid stimuleren. Daarom zijn er verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven. Maak daar gebruik van.

 

Auteur: Jaap Adamse
Organisatie: Meneerregezma.nl

Bezoek Meneerregezma.nl op de stand van Blik op Werk op 12 oktober op HR Live .