Maak duidelijk waar je als werkgever écht voor staat

Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, goede ontwikkel- en doorstroommogelijkheden, een uitdagende omgeving en prettige collega’s. Ongetwijfeld heeft u dit als werkgever allemaal te bieden. Toch betekent het weinig voor de potentiële werknemer die interesse heeft om bij uw organisatie te komen werken.

Frederike Schoonheim en Gisette van Schie – Initiatiefnemers De Ontwikkelfirma

Wat voor de ene werknemer aantrekkelijk, goed, uitdagend of prettig is, is dat voor de andere werknemer helemaal niet. Hoe kunt u zich als werkgever zo profileren dat een potentiële werknemer werkelijk kan beoordelen of uw organisatie en de mogelijkheden bij hem of haar passen? En hoe zorgt u ervoor dat u de mensen aanneemt die passen bij uw organisatie en verwachtingen?

Het menselijke profiel van de organisatie

Een groot deel van wie en wat u bent als werkgever wordt bepaald door de mensen die bij u werken. Wat vinden zij belangrijk? Hoe denken ze? Hoe gedragen zij zich? Kenmerken die eenvoudig en objectief te meten zijn. Dat doet u gewoon door medewerkers een korte analyse te laten doen en de uitkomsten te aggregeren op het niveau van organisatie, afdeling of team.

Individueel gedrag, drijfveren en talenten

Om het menselijk profiel van een organisatie in kaart te brengen, gebruiken wij een analyse die de volgende drie aspecten meet op individueel niveau:

  • Gedrag: Wat zijn iemands gedragsvoorkeuren en communicatiestijl(en)?
  • Drijfveren: Wat vindt iemand belangrijk, waar krijgt hij/zij energie van en wat roept aversie op?
  • Talenten: Hoe benadert iemand vragen en problemen en neemt hij/zij beslissingen onder druk?

Aggregatie op team, afdeling of organisatie

Individuele scores worden vervolgens gecombineerd tot spinnenwebdiagrammen en spreidingsdiagrammen per team, afdeling en voor de gehele organisatie. Zo ontstaat op eenvoudige wijze een beeld van de menselijke kenmerken van uw organisatie op verschillende niveaus.

De match met organisatie, team en leidinggevende

Als u weet wat de menselijke kenmerken zijn van uw organisatie, afdeling of team, weet u ook wat u kunt benadrukken in uw (arbeidsmarkt)communicatie. En vooral: wat u zoekt in een potentiële medewerker. Laat iedere belangstellende dezelfde analyse doen als uw eigen medewerkers hebben gedaan en u ziet heel snel en eenvoudig of die persoon past bij uw organisatie, de afdeling of het team waarvan hij/zij deel gaat uitmaken. En niet te vergeten: de match met de toekomstig leidinggevende van uw nieuwe medewerker.

Tijdens HR Live geeft De Ontwikkelfirma mini-workshops over hoe u het menselijk profiel van uw organisatie kunt meten. U vindt De Ontwikkelfirma op de meet & greetplaats van DISCOVER.