Speel je talenten vrij

Als kind ontdek je je talenten spelenderwijs. Je creëert je eigen uitdagingen, verslaat draken, bouwt kastelen en speelt koning, kok en waarzegger tegelijkertijd. Op deze leuke en laagdrempelige manier leer je vanzelf je eigen talenten optimaal kennen en inzetten. Nog een voordeel van spel: het hoeft niet logisch te zijn. De koning mag ook uitvinder zijn, de kok mag dansend in de keuken staan en de zanger mag optreden achter de bank.

Kamille Kres – Do Inc.

Helaas verdwijnt deze vrijheid vaak zodra we op school komen. Hier start het selectieproces. De  herkenbare, handige en goed bij elkaar passende talenten worden doorontwikkeld. Je andere talenten verdwijnen naar de wachtkamer. Ook tijdens vervolgstudies gaat het om specialiseren, er is niet tot nauwelijks ruimte om het in aanleg veel bredere palet aan talenten verder uit te werken.

Cijfermatig óf creatief

Een goed voorbeeld is Herman, een goedlachse businesscontroller van 45 jaar. Hij werkt bij een grote Nederlandse bank. Al heel jong bleek Herman goed te zijn met cijfers. Voor wiskunde en economie haalde hij zonder moeite negens en tienen. Ook creatieve vakken vond hij leuk. Toen Herman eenmaal aan zijn studie bedrijfseconomie begon, was het afgelopen met de doorontwikkeling van zijn creatieve kant, hij stortte zich volledig op de cijfers.

Wendbaar & toekomstgericht?

Herman werkte al ruim tien jaar voor de bank toen de wereld in en om de bank steeds sneller begon te veranderen. The internet of things, big data, robotics, block chain en duurzaamheid … De bank moest dringend veranderen om niet links en rechts ingehaald te worden. Alle medewerkers moesten wendbare, creatieve en toekomstgerichte professionals worden. Herman had het zwaar. Eerst werd hij alom geprezen als één van de beste controllers van de bank. Nu hoorde hij ineens bij de groep oudere medewerkers die niet snel genoeg mee kon komen.

Weerstand

Het lukte de bank duidelijk niet om de stoffige, creatieve talenten van Herman aan de praat te krijgen. In plaats daarvan werd hij onzeker en haakte hij af. Wat ging er mis? Vanaf het begin werd er gesproken over ‘moeten veranderen,’ werd er heel veel informatie op traditionele manier  ‘gezonden’ en wat echt kwetste, Herman werd niet betrokken bij het proces.

Wat had de bank nou anders kunnen doen?

Ontwikkeling door spel

Het is eigenlijk heel simpel: wat vroeger werkte, werkt nog steeds. Voeg spelelementen toe aan de ontwikkeling van medewerkers. Spel verbindt medewerkers met hun intrinsieke motivatie, spel leert improviseren en snel schakelen. Spel voorkomt weerstand, daagt uit en verlegt bijna ongemerkt onze grenzen.

Zes-stappenplan

Voordat je spel kunt inzetten zijn er nog een aantal belangrijke stappen te zetten:

  1. De belangrijkste hiervan is het betrekken van de doelgroep waar het om gaat.
  2. Wees oprecht nieuwsgierig naar hun voorkeuren als het gaat om leren.
  3. Kies leervormen die prikkelen en verleiden, talenten komen niet te voorschijn op commando.
  4. Experimenteer eerst op kleine schaal en rol niet meteen een heel traject uit.
  5. Heb je niet genoeg kennis van spelvormen? Laat je dan bijscholen of huur een externe partij in.
  6. Tot slot: toon lef en durf van de gebaande paden af te wijken. Leren vindt nog steeds vooral buiten de comfortzone plaats.

Tijdens HR Live organiseert Do Inc. een escaperoom waarin je met je team ontdekt wat de geheimen zijn van effectief talentmanagement. Bekijk hier het hele programma van HR Live.