Talentgericht werken: drie belangrijke voorwaarden

Aandacht voor de medewerker, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en goede arbeidsvoorwaarden zijn natuurlijk essentieel voor het aantrekken en behouden van personeel. Maar is dat in de huidige arbeidsmarkt nog wel genoeg? Hoe zorg je ervoor dat mensen bij je organisatie blijven? Hoe haal je het beste uit mensen, zodat ze ook bijdragen aan de organisatiedoelstellingen?

Malissa Voordenhout – In Good Company

Eigenlijk is het heel eenvoudig: mensen presteren het beste als ze gehoor kunnen geven aan hun interne drijfveren. Als ze hun talenten kunnen inzetten en dit kunnen doen binnen de juiste context en randvoorwaarden. Ofwel: talentgericht werken. Voorkom verveling en burn-outs door invulling te geven aan de volgende drie componenten:

  1. Zingeving

Je drijfveren bepalen waar je voldoening uit haalt. Het gaat over waarom je doet wat je doet. Voorbeelden van drijfveren zijn hulpvaardigheid, behoefte aan structuur en het nastreven van resultaten. Wanneer je hier geen gehoor aan geeft gaat je kaarsje uit. Je krijgt te weinig brandstof om je motor op gang te houden. Het gaat knagen en als er iets voorbijkomt wat dit vlammetje weer kan aanwakkeren, wordt dit aantrekkelijk waardoor het risico op ongewenst verloop voor de organisatie toeneemt.

  1. Talenten

Talenten zijn eigenschappen die je van nature hebt. Je staat erom bekend, terwijl je het zelf heel normaal vindt. Sterker nog: je bent er zó goed in dat je moet oppassen dat je er niet in doorslaat. In de ideale situatie wil je zoveel mogelijk van je talenten kwijt kunnen in je werk: je wordt er zelf beter van omdat je er energie van krijgt. Bovendien heb je toegevoegde waarde voor de organisatie of de klant. Iets wat te ver buiten iemands talentenspectrum ligt kost teveel energie en zorgt op de lange termijn voor overbelasting met het risico op een burn-out.

  1. Randvoorwaarden

De randvoorwaarden bepalen tenslotte op welke manier je je werk graag doet. Het gaat over je behoeften en wat je nodig hebt om je werk goed en gezond te kunnen doen. Is dit bijvoorbeeld alleen of in een team, thuis of op kantoor? En hoeveel salaris en vakantiedagen heb je nodig?

Als bovenstaande drie dingen kloppen, dan zit het wel goed. De intrinsieke motivatie om de organisatie te verlaten ontbreekt. Geen burn-out of verveling. Medewerkers komen helemaal tot hun recht en leveren een grote bijdrage aan het succes van de organisatie.

In Good Company geeft tijdens HR Live op 10 oktober de workshop Talentgericht werken. Werken met het KernKwadrant. Bekijk hier het programma van HR Live.