Zo herken je stress bij werknemers

Stress & burn-outs zijn vandaag de dag de belangrijkste oorzaken van verzuim in Nederland. Alhoewel er een enorme hoeveelheid aan therapieën en methodes bestaat om werknemers die zijn uitgevallen door burn-out en stress weer aan het werk te krijgen, is de stap daarvóór eigenlijk veel belangrijker. Want door stress-signalen vroegtijdig te signaleren kun je enorm besparen op verzuimkosten. Maar hoe weet je als HR-professional nou eigenlijk dat je werknemers overmatig veel stress ervaren?

Joany Hesterman – Opleidingsdirecteur Learncare Academy

De prefrontale cortex

Chronische stress leidt tot slechte ontwikkeling van de prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het gedeelte van de frontaalkwab dat direct achter het voorhoofd ligt. Dit deel is verantwoordelijk voor executieve functies. Dat zijn bijvoorbeeld het werkgeheugen, impulsbeheersing en mentale flexibiliteit.

Werkgeheugen

Als het werkgeheugen achteruitgaat, dan kan de werknemer zich minder goed concentreren. Dit merk je bijvoorbeeld doordat de productiviteit achteruit gaat.

Impulsbeheersing

Kleine strubbelingen op de werkvloer komen in iedere organisatie wel voor en is niets om je direct zorgen over te maken. Maar kan je werknemer niet meer constructief deelnemen aan een gesprek, heeft hij of zij geen controle over zijn of haar uitingen en is er regelmatig sprake van oncontroleerbare boosheid? Dan kan het zijn dat de werknemer stress ervaart.

Mentale flexibiliteit

Als de mentale flexibiliteit vermindert, dan kan de werknemer minder goed de controle houden over zijn emoties. Dit merk je doordat bijvoorbeeld de werknemer eerder boos wordt of geïrriteerd.

Kortetermijnvisie

Ook ontwikkelen mensen door stress een kortetermijnvisie. Hierdoor kunnen ze fouten gaan maken op alle leefgebieden. Denk aan het verliezen van relaties, het verslechteren van leefomstandigheden en minder aandacht hebben voor opvoeding.

Verstoord zelfbeeld

Door overmatige stress kan ook een verstoring van het zelfbeeld optreden zodat ze zich hulpeloos voelen. De werknemer voelt zich slachtoffer van de omstandigheden en kan het idee hebben dat er geen perspectief is voor hun problemen.

Stress & financiële problemen

Bij armoede en schulden zijn de executieve functies als gevolg van chronische stress onvoldoende ontwikkeld of ze zijn ondermijnd. Financiële problemen leveren namelijk veel stress op. Een budgetcoach kan in zo’n geval rust en overzicht brengen. Door het budgetteren en coachen kan men weer zelfredzaam worden. Ook het stellen van langetermijndoelen op verschillende leefgebieden en deze in kleine stapjes zien te behalen kan een hulpmiddel zijn.  Beloon mensen om hun doelen te bereiken en koppel hier wel doel-actieplannen aan.

Onthoud vooral: niet de problemen zelf leveren stress op, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken wél!

Tijdens HR Live geeft Learncare Academy de workshop verzuim & financiële problemen. Deze workshop geeft u meer inzicht in wat stress doet in relatie tot financiële problemen, wat het gevolg is van langdurige stress en op welke manieren uw organisatie stress kan reduceren bij uw medewerkers.